kitchen & garden

From farm to fork

Wij doen ons best om bewust en duurzaam om te gaan met ons voedsel (en hierbij slaan wij de plank nog vaak behoorlijk mis hoor). We kiezen daar waar mogelijk voor biologische, eerlijke en onbewerkte producten en kopen steeds meer voedingsmiddelen van het seizoen en uit de eigen streek of tuin. Ik eet sinds mijn studententijd geen vlees meer, het vlees dat hier door de mannen wordt gegeten kent zijn oorsprong bij een van ‘onze’  streekboeren.

En het moet wel heel erg mal gaan, willen wij een open dag van een bedrijf in de agrarische sector bij ons in de omgeving missen. Al heel wat jaren, eerst met Sem, nu ook met Silvijn, struinen we menig zaterdag- of zondagmiddag door stallen, schuren, hokken, loodsen, kassen, fruit- en boomgaarden en weilanden van boeren uit de streek om te – laten –  ontdekken en beleven waar ons voedsel vandaan komt, hoe dat voedsel groeit en wat er voor nodig is om het op ons bordje te krijgen.

Tijdens het Paasweekend lieten we de Albert Heijn Buitendag dan ook niet aan ons voorbij gaan.  We bezochten het glastuinbouwbedrijf van de familie Hartman uit Sexbierum. Hier zagen we hoe komkommers, tomaatjes, paprika’s, pepertjes, aubergines en witloof op een duurzame wijze, ook voor ‘onze eigen’ buurtsuper, worden geteeld.

Silvijn vond er na tig paprika’s, aubergines en komkommers het zijne van en stortte zich in de bloedje warme kas tussen de rode pepers ter aarde. Tijd om naar huis te gaan en een witloofsalde te creëren van de eigenhandig geplukte *witloofstronken.

* Ik leerde dat witloof tegenwoordig deels via hydrocultuur wordt geteeld. De wortels worden, na de teelt in open lucht, in trekbakken geplaatst die gevuld zijn met water. De bakken worden op elkaar gestapeld en in koelcellen gezet. De wortels ontwikkelen zich zo binnen drie weken tot witloofkroppen. Wij plukten onze witlof dan ook niet van het land maar uit een blauwe plastic bak. Weer wat geleerd!

Vaderdag

vaderdag

Omdat Silvijn steeds vaker rond 07.00 uur wakker werd (we waren jaren gezegend met een heerijke uitslaper) en dan in zijn eentje  – terwijl wij nog lagen te slapen – stilletjes naar beneden struinde, besloten we een wekker voor hem te kopen. We hebben met hem afgesproken dat hij van zijn kamer mag wanneer de wekker piept. Klokslag half 9  kwam ‘ie ons vanochtend  wakker maken met de nieuwe wekker, pandabeer en zijn zelfgemaakte vaderdag cadeautje stevig onder zijn arm geklemd.

vaderdag2

We gingen samen naar beneden. Silvijn maakte ontbijt op bed voor papa. Koffie, druiven en aardbeien, dat moest het ontbijt voor Vaderdag worden. “Nee mama, nee mama, jij niet. Ik doe het zelf”. Zijn zelfstandigheid en zelfredzaamheid verbazen mij elke dag steeds weer een beetje meer. Wat word je groot Silvijn!

Fijne Vaderdag!

vaderdag4vaderdag3

Silvijn made – all bij himself – a Father’s Day breakfast: grapes, strawberries and coffee of course.

Enjoy Father’s Day!