Travel

Gdansk

Ik roep het al jaren wanneer we op zoek zijn naar de bestemming van ons volgende vriendinnentripje :”We moeten naar Gdansk!”. Ik zag ooit ergens mooie plaatjes van gekleurde panden in deze Poolse stad aan de Oostzee. Mijn vriendinnen verklaarden me jaar in jaar uit voor malle Pietje en zo belandden we de afgelopen jaren samen in o.a. Barcelona, Berlijn, Budapest en Praag, ook erg leuk. Gdansk bleef toch voor in mijn hoofd rondspoken en daarom ¬†zette ik deze keer al mijn overredingskracht in met het gevolg dat we begin november voor vier dagen afreisden naar Gdansk. Stiekem wel een beetje spannend, want stel je voor dat het flink tegenvalt.

Nou nee, integendeel. We struinden twee lange dagen door de stad Рoh wat hadden we mazzel met het weer Рen verbaasden ons over en genoten van al het moois. Gdansk, een Hanzestad met een eeuwenoude geschiedenis, heeft een fotogeniek historisch centrum bestaande uit prachtig gekleurde grachtenpanden met rijk gedecoreerde gevels, verschillende oude poorten, markante kerken, sprookjesachtige autovrije straten en grootse pleinen. De stad, die de afgelopen jaren flink is opgeknapt, is overzichtelijk, brandschoon en de mensen zijn er ontzettend vriendelijke. Eten (ook vegetarisch) en drinken is meer dan prima te doen  in vele gezellige restaurantjes en cafeetjes aan de Wisla, alle met een verwarmd terras.

Gdansk is, in ieder geval vanuit Leeuwarden, heel goed te doen vanaf Groningen Airport Eelde. Met Wizzair vlieg je in een dik uur en voor een paar tientjes (op en neer) naar Gdansk. We overnachtten er voor een habbekrats in een kek  6 persoons appartement  vlakbij de Mariakerk, in de charmante Mariacka straat, in hartje old Town. Check deze appartementen van Dom & House maar eens.

Op onze laatste dag stapten we in de trein met bestemming Sopot: dé badplaats van Polen, 30 kilometer ten noordwesten van Gdansk. Sopot is Рvooral in de zomer Рeen bruisende plek met een lang zandstrand, mooie strandhotels,  hippe tentjes, winkeltjes en een wit houten pier van maar liefst 500 meter lang, de langste van Europa.

Overweeg je een Citytrip? Niet al te ver weg en (zeer) low budget? Denk echt eens aan Gdansk!