De DoarpstĂșn

Dorpstun11Afgelopen schooljaar werkte ik niet op de dinsdag. Eigenlijk heb ik een baan waarbij het gevoel overheerst dat ik geen dag echt vrij kan zijn: er is zóveel (vooral leuks) te doen en het werk is nooit af. Toch wil ik één doordeweekse dag bij Silvijn zijn, in ieder geval totdat hij in november 2016 naar school gaat (stop de tijd!). De dinsdag is van ons en als het even kan, trekken we er  samen op uit.

Afgelopen dinsdag  was het (relatief) fijn weer en stapten we op de fiets richting Snakkerburen, een klein dorpje 10 minuten ten noorden van Leeuwarden. Bestemming? De DoarpstĂșn. Onderweg stopten we bij een grote witte mama zwaan met zes kleine grijze wollige babyzwaantjes. Wat een mooi tafereeltje. “SĂĄ skattich”, aldus Silvijn die op de gekste momenten feilloos overschakelt van het Nederlands in het Frysk (dat hij leert op de kinderopvang).

Dorpstun6De DoarpstĂșn Snakkerbuorren  is een gemeen­schappelijke biologische moes-, bloemen-, beleef- , pluk-  en theatertuin. De tuin en de winkel, waar je de verschillende producten kunt kopen, worden onderhouden door vrijwilligers. Van de opbrengst van de verkoop,  de verschillende activiteiten en de bijdrage van donateurs wordt nieuw zaad- en plantgoed ingekocht en het complex onderhouden. Hoe mooi!

Dorpstun98We struinden de DoarpstĂșn door op zoek naar vlinders, keken hoe de verschillende soorten groente en fruit groeien, zagen dat de bijen druk bezig waren om honing te maken en ontdekten eieren in het kippenhok.

Dorpstun7Het ĂĄllerleukste van de DorpstĂșn vinden we (okĂ©, vind ik) de pluktuin. Over het hele complex groeien en bloeien allerlei soorten bloemen. Van lathyrus, rozen en leeuwenbekjes tot havikskruid, dahlia’s (mijn lievelings), zonnebloemen en nog heel veel meer geurige en kleurige exemplaren waar ik de namen niet van ken.

Dorpstun3Uitgerust met snoei- en kleuterschaar (Silvijn nam bloemen knippen in eerste instantie wel heel letterlijk door ook daadwerkelijk alleen de bloemen van de steel te knippen) knipten we samen de mooiste en kleurrijkste bloemen –  inclusief steel – tot een groot, wild en weelderig bos en betaalden daarvoor slechts 2,50.  Wat een pretje!

Dorpstun12

Ik knipte de bloemen thuis op verschillende lengtes af en zette ze in een Coral-look-a-like-vaas. Wat een pracht (kijk die lathyrus in verschillende tinten roze en paars!). En lekker ruiken dat ze doen.

Lang leve onze dinsdag!

Silvijn and I visited ‘De DorpstĂșn’ and plucked various wild flowers.

Elke dag een feestje

VlaggetjesAfgelopen week vierden we de veertiende verjaardag van Sem. Woensdag met cadeautjes en Sushi in Sem z’n lievelingsrestaurant, zaterdag  thuis met lieve mensen, hapjes en drankjes. Wat hebben we een mooi verjaardagsfeestje gevierd.

Vlaggetjes6

Afgelopen week was het elke dag een feestje, zowel thuis als op het werk. Op school vierden we een diploma-uitreiking om nooit weer te vergeten, had ik een etentje met collega’s, genoot ik van een bruisende Communityweek en sloten we het schooljaar met leerlingen en ouders af tijdens de inmiddels traditionele eindbarbecue. Tijdens dit soort weken realiseer ik me eens te meer dat ik op een zeer bijzondere school mag werken.

Vlaggetjes8

Ik keek al maanden uit naar donderdagavond 7 juli. In februari al had ik kaarten weten te bemachtigen voor het – razendsnel uitverkochte – concert van Ă©Ă©n van mijn lievelingssinger-songwriters Damien Rice. Met mijn vriendinnetje Marrit genoot ik van een wel heel adembenemend mooi concert op een sprookjesachtige locatie: Paleis Soestdijk. Een betoverende musicale zomeravond om nooit meer te vergeten.

Vlaggetjes7Vlaggetjes5Ik laat de feestelijke vlaggetjes nog lekker een weekje hangen. Immers, aankomend weekend kunnen we voorzichtig de start van zes weken zomervakantie vieren!

De feestelijke vlaggetjes heten  Cool Boys en Fresh Apple, beide 11 meter lange slingers van Engelpunt voorzien van 22 verschillende multicolour vlaggen in hippe prints. Van strepen, vliegtuigen en een armylook tot harten, bloemen en stippen.

Urban Jungle Bloggers – 1 plant, 3 stylings

Urban Jungle8

Ik zag ze afgelopen week meerdere malen op Instagram voorbijkomen, drie verschillende mooie plaatjes van Ă©Ă©n dezelfde plant: 3 plants, 1 styling. Hoe leuk! Ik ging op onderzoek uit en kwam al snel terecht op de site van Urban Jungle Bloggers. Overenthousiast schreef ik me afgelopen dinsdag in als Urban Jungle Blogger en plakte het logo van Urban Jungle Bloggers in de widgetarea. ZĂł, dat was nog eens een vliegende start en het stond ook nog eens reuze kek zo op mijn nieuwe blog. Het kon geen toeval zijn dat juist nĂș uit mijn lievelingsplant, de Medinilla, vier grote roze bloemenkelken tevoorschijn kwamen. Ik zag ruimschoots mogelijkheden voor dit topic. In mijn hoofd stylde ik mijn Medinilla op minstens een tiental verschillende manieren, de ene keer nog fraaier, grootser en meeslepender dan de andere.

Urban Jungle22

Al snel verpletterde de werkelijkheid mijn verbeeldingskracht. 1 Medinilla, 3 stylings  june 2016 bleek een utopie met de factor tijd als voornaamste rivaal. 4 werkdagen (en avonden – gekkenhuis aan het einde van het schooljaar), 1 dag samen met een peuter van 3, mijn gezin, een huishouden, een bruiloft van een collega, familiebezoek en de zorg voor mijn lieve moeder lieten mijn Medinilla ongeschonden. Totdat Silvijn zaterdagmiddag zei: “ik ben best een beetje moe, ik denk dat ik maar lekker even ga slapen!”

Urban Jungle20

De Medinilla! Ik sjouwde jassen, tassen, sjaals, schoenen, laarzen, matten, vesten, plastic zakken, paraplu’s, sokken en een verdwaalde emmer uit de hal en vestibule (hup, alles op een bultje op de trap en in de kelder) en sleepte er planten, nog meer planten en de Medinilla (inmiddels met een in het heetst van de strijd gesneuvelde kelk minder) in. Ruim een uur en minstens vijftig foto’s verder, zie hier het resultaat: 1 plant, styling number 1.

Urban Jungle

1 down, 2 to go. De Medinilla belandde op de plank boven de bank. Plantje erbij, kaarsje erbij, schaaltje eraf, potjes eraf, de boel van een afstandje kritisch bekijken, tikkeltje schuiven, afgeknapte kelk in een vaasje erbij, gele Chrysanten erbij,  toch de vaas eraf (…).  en halsbrekende toeren op een wiebelige stoel met een camera. Ruim een uur en minstens vijftig foto’s verder, zie hier het resultaat: 1 plant, styling number 2.

Urban Jungle4Urban Jungle3

Mijn Medinilla gaat styling nummer 3 waarschijnlijk niet halen, zeker niet in juni. Nog twee weken, dan is het zomervakantie. Een nieuw Urban Jungle Bloggers topic valt tegen die tijd in mijn digitale brievenbus. Ik kijk er stiekem naar uit.

I signed up for the Urban Jungle Bloggers and tried to join the topic of juni – 1 plant, 3 stylings.