Hurray it’s my birthday!

img_2321

Hurray it’s my birthday! Gisteravond vierde ik mijn 44ste hier thuis met mijn liefste vriendjes, vriendinnetjes en familie. Vanochtend werd ik uitgebreid verwend door mijn mannen. Zo kreeg ik ontbijt op bed, mooie kaarsen, een prachtige tekening en een weekendje Hotel New York met Booijmans van Beuningen arrangement (!). En dan staat vanavond het concert van Douwe Bob nog op het program. Hoera, ik ben jarig!

img_2272

Met liefde hang ik ieder jaar mijn eigen verjaardagsslingers op. Ge√Įnspireerd door de fantastische versieridee√ęn van¬†Poppiesforgrace¬† verzamelde ik de afgelopen jaren pompons, waaiers en honeycombs in alle soorten, kleuren en maten via (voornamelijk de ramsjbakken van) de Hema, Flying Tiger, Action, Zeeman en Wibra. Aan een krammetje bovenin de ensuitedeuren hang ik verschillende draden van cadeaulint waaraan ik de draadjes van de versiering knoop. Het is even een flinke klus maar ik word elk jaar weer heel erg blij van het resultaat. Hoera, ik ben jarig! En over drie weken vieren we de vierde verjaardag van Silvijn; de ervaring leert inmiddels dat de versiering tot en met die tijd prima kan blijven hangen. Vervolgens verruilen we de verjaardagsversiering als de bliksem voor de kerstboom (stop de tijd!).

img_2492 img_2486 img_2484

Ik bedacht me dat deze verjaardag best een gedenkwaardige is. Ik ben nu net zo oud als mijn moeder was toen zij (mijn) moeder werd. Mijn geboorte is en blijft een bijzonder mooi verhaal en heeft 44 jaar geleden warempel de voorpagina van de krant gehaald.¬† Als je wilt, kun je de artikelen uit de Leeuwarder Courant¬† hier en¬† hier lezen. Ik was een ‘alleraardigste baby’, hoe een hilarisch gedateerde tekst. De bijgeplaatste foto is mij zeer dierbaar, het origineel pronkt uiteraard in een lijstje aan onze ‘wall of precious memories’.

img_2314img_2300

Niet onbelangrijk om te noemen – voor een ieder die de moeite heeft genomen door te klikken – : ik werd in alle consternatie en in de gauwigheid, Remon en ik deden er een dik¬† half jaar over om een naam te kiezen die goed voelde, vernoemd naar beide oma’s en heet daarom voluit Betsie Alie, waarvan Bea de afkorting is en als roepnaam werd gekozen – hoera! -.

img_2461

Matinee

img_2123

Al een tijdje zocht ik op Marktplaats naar een poppenkast. Op het plaatje in mijn hoofd zag ik een ouderwets, oubollig, robuust en degelijk exemplaar. Een poppenkast met een grootse geschiedenis, waar al heel wat spannende verhalen in zijn verteld en flink wat uren plezier aan is beleefd. Zo eentje met gordijntjes die aan een touwtje open te trekken zijn en waar je verschillende decors in kunt hangen. Natuurlijk inclusief old school Jan Klaassen, Katrijn en de politieman. En dan het liefst voor een habbekrats.

img_2145

Afgelopen week was het raak. Even buiten Leeuwarden vond ik een 50 jaar oud en zeer ambachtelijk exemplaar inclusief de felbegeerde gordijntjes, verwisselbare achtergrond en een zak vol smoezelige handpoppen (die hier heel snel in een emmer Biotex belandden). Gisteravond haalden Silvijn en ik de poppenkast voor een paar euro op.

img_2137

Bij thuiskomst¬† was er geen houden meer aan en moest er nog een late voorstelling gespeeld worden. Vanochtend wilde Silvijn, geheel tegen de gewoonte in, h√©√©l snel douchen en ontbijten, werd de kamer daarna eigenhandig door hem verbouwd tot theater en zat hij samen met beer Mastoledo (?!) eerste rang. “Laat de bestelling maar beginnen!”, riep Silvijn.

img_2112

Remon en ik bivakkeerden een groot deel van de zondagmiddag achter de poppenkast waar we voorstelling na voorstelling gaven. Grappig om te merken dat er nog heel wat poppenkastverhalen ergens heel ver achter in ons hoofd verstopt zitten. We konden het niet laten van de gelegenheid gebruik te maken en en passant ook een aantal actuele thema’s (je bordje sneller leeg eten, zonder piepen tandenpoetsen en goed luisteren naar je papa en je mama) de revue te laten passeren.

Silvijn kon er geen genoeg van krijgen, ging hélemaal op in de verhalen en riep, joelde, schaterde en zong zijn keel schor, zijn konen rood en de tranen over zijn wangen. Wat hebben we een pret gehad. Zeker ook toen Silvijn achter de poppenkast plaatsnam en de gespeelde voorstellingen nauwgezet voor ons kopieerde.

Ik reken op nog heel veel spannende verhalen en flink wat uren old school speelplezier.

img_2110

 

Herfsttradities

img_1818Volgens goed gebruik gaan we de eerste¬† zaterdagmiddag van de herfstvakantie naar het bos. Omdat we fijne tradities hier graag in stand houden – zeker op zo’n prachtige herfstdag als deze -, draaiden we het zaterdagochtendriedeltje (samen uitgebreid ontbijten, op en neer naar de streekboer, supermarkt en favoriete bloemist) in een pittig tempo af om rond het middaguur onze voeten in rubberlaarzen te kunnen steken en richting het bos te koersen.

bos11

Als je in Leeuwarden en omstreken spreekt over ‘het bos’ dan heb je het over Park Vijversburg, het voormalige bos van Ypey in Tytsjerk. Een typisch negentiende-eeuws park met slingerpaadjes, bruggetjes, oranjerie en voli√®re op nog geen 10 minuten rijden van de stad. We hebben hier al heel wat voetstappen liggen. De afgelopen jaren heeft het park een metamorfose ondergaan en is getransformeerd in een bijdetijds cultuur- en natuurpark. Wij skipten zaterdag al deze drukbezochte nieuwigheid – die doen we binnenkort op een rustige woensdagochtend wel – en kozen voor een oldschool rondje bos onder de bezielende leiding van Silvijn. Mooi om te zien dat hij zich in deze omgeving zo thuis voelt. De boerderij waar Silvijn naar de¬† kinderopvang¬† gaat, staat tegenover het bos en er worden regelmatig uitstapjes naar de overkant gemaakt.

bos9

We ontliepen al snel de drukte, vonden “geheime paadjes” en verbaasden ons over de grote hoeveelheid kastanjes, beukennootjes en eikeltjes. We verzamelden er een grote plastic tas¬†(ook traditie) vol van.

bos12bos4

Wat een verrassing was het dat we in de verste uithoeken van het bos de rood met witte vliegenzwam (“dat zijn de echte h√® mama, ni√©t aankomen!”) in verschillende soorten en maten zagen staan. Silvijn onderwierp deze mooierds heel voorzichtig aan een nader onderzoek, ik oefende met het fototoestel in de manuele stand – op handen, buik en knie√ęn – op paddenstoelenfoto’s.

bos3bos2We struinden de volgende dag samen Pinterest af op ‘knutselen’ & ‘herfst’ en zagen de mooiste DIY-creaties voorbij komen. Silvijn viel als een blok voor afbeeldingen van strak gelakte kastanjes in knalkleuren.¬† Vandaag ging hij vastberaden met kwasten en verf aan de slag en schilderde 12 kastanjes. De eerste exemplaren keurig in een knalkleur, de laatste – als gevolg van overenthousiast roeren in het verfbordje – heel erg bruin.

img_1772Volgens mijn bescheiden mening hoeft deze activiteit niet te worden opgenomen in de categorie tradities. Silvijn denkt daar duidelijk anders over: “morgen verf ik alle andere hoor mama! En als ik klaar ben.. dan ga ik gewoon nieuwe zoeken in het¬† bos!”. Lang leve de herfsttradities!

A big hurray for autumn holidays

img_1549

Eén van de voordelen van werken in het onderwijs is toch wel die heerlijke vakantie zo ongeveer om de zeven weken. Een van de nadelen is dat de vakantie mij nooit goed uitkomt omdat het werk nog lang niet af is. Zo ook nu. En daarbij lijkt het nog zo kort geleden dat de zomervakantie ten einde kwam. Herfstvakantie, nu al(weer)?

Ja!

img_1540

Heerlijk een weekje aanrommelen, prutsen en frutselen. Niet gewekt worden door het geluid van de wekker om 06.00 uur, mooi samen op pad met Silvijn, lekker vaak naar oma Selly, ongegeneerd series kijken (we verslinden Orange is the new black) en onbeschroomd bijkletsen, bijshoppen en bijwijnen met allerlei lieve mensen. Hoe fijn!

img_1353

De herfstpret begon met het plukken van dikke herfstboeketten bij mijn favoriete bloemist. Een voor mij, een voor mams. Een dikke hoera voor deze herfstvakantie. Ik heb er zin in!

img_1556

– A big hurray for autumn holidays