Strike a pose. Vote!

Er is mij met de paplepel ingegoten dat stemmen een absoluut voorrecht is, dat het niet vanzelfsprekend is om te wonen in een democratisch land waar je uit kunt komen voor je mening, waar deze telt en waar je het verschil mag maken. Ik heb sinds ik stemgerechtigd ben dan ook trouw gebruik gemaakt van dit privilege en geen verkiezing overgeslagen: decisions are made by those who show up. Hup, stemmen!

Een tijdje geleden werd ik door het campagneteam van PAL Groen Links gevraagd of ik samen met Silvijn een van de gezichten wilde zijn van hun campagne voor de vervroegde Gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden op 22 november. Ik schrok van de vraag, voelde me aan de ene kant stiekem wel een beetje vereerd, het voelde aan de andere kant of ik nu een probleem had dat ik 5 minuten geleden nog geeneens vermoedde, ken je dat gevoel? Allemaal mooi en aardig maar met mijn hoofd op een (verkiezings)poster, die huis-aan-huis verspreid wordt en op de verkiezingsborden in Leeuwarden en omgeving prijkt, daar moet ik Рook al is het mijn inziens voor een heel goed doel Рwel heel erg ver mijn comfortzone voor uit.

Dus ik vroeg bedenktijd. Hoewel ik al jaren sociaal en duurzaam stem, pluisde ik het verkiezingsprogramma nog maar eens uit, wikte en woog voors en tegens, vroeg raad in mijn omgeving, twijfelde weer eens veel te lang en besloot uiteindelijk in te stemmen.

Een paar dagen later, op een prachtig zonnige herfstzaterdag, poseerden Silvijn en ik aan de rand van de vijver van één van de mooiste parken van Leeuwarden. Ik flink onwennig, Silvijn alsof zoiets de normaalste zaak van de wereld is.

Don’t just stand there, let’s get to it. Strike a pose, there is nothing to it. Vote! En wat mij betreft mag dat duurzaam en sociaal.¬†

Hoera vijf! (5!)

Silvijn werd vijf! (5!) En steeds maar weer word ik geconfronteerd met het feit dat werkelijk alle clichés over de onderwerpen tijd, kinderen en moederschap en vooral de combinatie van die drie zo ontzettend waar zijn.

We telden de nachtjes  tot 17 november vol verwachting en verwondering af. Ondertussen knutselden we Рlang leve de voorpret Рde uitnodigingen voor het eerste kinderfeestje in elkaar en tot op de laatste avond vier, fröbelden we er lustig op los en ontstonden er steeds meer verschillende bananenfiguren die als traktatie mee naar school gingen. En ook dit jaar ontbrak de traditionele hysterische verjaardagsversiering niet.

Hoera, vijf! (5!)

Gdansk

Ik roep het al jaren wanneer we op zoek zijn naar de bestemming van ons volgende vriendinnentripje :”We moeten naar Gdansk!”. Ik zag ooit ergens mooie plaatjes van gekleurde panden in deze Poolse stad aan de Oostzee. Mijn vriendinnen verklaarden me jaar in jaar uit voor malle Pietje en zo belandden we de afgelopen jaren samen in o.a. Barcelona, Berlijn, Budapest en Praag, ook erg leuk. Gdansk bleef toch voor in mijn hoofd rondspoken en daarom ¬†zette ik deze keer al mijn overredingskracht in met het gevolg dat we begin november voor vier dagen afreisden naar Gdansk. Stiekem wel een beetje spannend, want stel je voor dat het flink tegenvalt.

Nou nee, integendeel. We struinden twee lange dagen door de stad Рoh wat hadden we mazzel met het weer Рen verbaasden ons over en genoten van al het moois. Gdansk, een Hanzestad met een eeuwenoude geschiedenis, heeft een fotogeniek historisch centrum bestaande uit prachtig gekleurde grachtenpanden met rijk gedecoreerde gevels, verschillende oude poorten, markante kerken, sprookjesachtige autovrije straten en grootse pleinen. De stad, die de afgelopen jaren flink is opgeknapt, is overzichtelijk, brandschoon en de mensen zijn er ontzettend vriendelijke. Eten (ook vegetarisch) en drinken is meer dan prima te doen  in vele gezellige restaurantjes en cafeetjes aan de Wisla, alle met een verwarmd terras.

Gdansk is, in ieder geval vanuit Leeuwarden, heel goed te doen vanaf Groningen Airport Eelde. Met Wizzair vlieg je in een dik uur en voor een paar tientjes (op en neer) naar Gdansk. We overnachtten er voor een habbekrats in een kek  6 persoons appartement  vlakbij de Mariakerk, in de charmante Mariacka straat, in hartje old Town. Check deze appartementen van Dom & House maar eens.

Op onze laatste dag stapten we in de trein met bestemming Sopot: dé badplaats van Polen, 30 kilometer ten noordwesten van Gdansk. Sopot is Рvooral in de zomer Рeen bruisende plek met een lang zandstrand, mooie strandhotels,  hippe tentjes, winkeltjes en een wit houten pier van maar liefst 500 meter lang, de langste van Europa.

Overweeg je een Citytrip? Niet al te ver weg en (zeer) low budget? Denk echt eens aan Gdansk!